Ekonomija novembar 2017

Zemlje okruženja pet do šest puta više podržavaju poljoprivredu i to proizvođače u FBiH i BiH čini nekonkurentnim.

Upitna isplativost Bloka 7 TE Tuzla i TE Banovići. Potrebno je imati adekvatne i transparentne studije isplativosti, kako bi se izbjegle špekulacije o osobnim interesima.

Broj zaposlenih u FBiH od dolaska Fadila Novalića na mjesto premijera FBiH porastao za tačno 35.962 osobe, navode iz Istinomjera.

Tešanjska AS grupa vlasnik je dvije trećine kladuškog Agrokomerca, uspjela je oživjeti proizvodnju. Još uvijek se radi o malim kapacitetima, ali postoji potencijal rasta.

Novi izvještaj Svjetske banke Doing business 2018. o lakoći poslovanja pozicionira BiH na samo začelje evropskih zemalja uz dodatno nazadovanje za 7 mjesta.

Centralna banka BiH: Na dan 1. novembra ukupno blokirano 75.261 računa poslovnih subjekata, a 64.213 firmi imaju blokiran bar jedan račun.

RS i Hrvatska, uz dogovor sa ruskim dobavljačem, su potpisali međunarodni sporazum po kojem će Hrvatska isporučivati gas rafineriji Brod u RS. Iz BH gasa poručuju zbog ovog projekta moguće je da bez gasa ostanu Sarajevo, Istočno Sarajevo, dio Banje Luke.

Depoziti građana čine 57,6 posto ukupnih depozita u komercijalnim bankama, te su, uz kontinuiran rast u 2017. godini, na kraju septembra dosegli, do sada, najviši zabilježeni nivo od 11,2 milijarde KM (CBBiH).

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi za 2017, u BiH je radnu snagu (ekonomski aktivno stanovništvo) činilo 1.026.337 osoba, a broj neaktivnih je iznosio 1.380.994. U okviru radne snage broj zaposlenih je bio 815.659, a nezaposlenih 210.678. Anketna stopa nezaposlenosti je značajno manja od registrovane i na nivou BiH za 2017. iznosila je 20,5 posto.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Beču, u saradnji s Privrednom komorom Austrije (WKO) i uz podršku Bank Austria, 29.11.2017. organizovala promociju investicionih i privrednih potencijala Bosne i Hercegovine.

Na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC), poznatom kao Saradnja 16+1. održanom 27. novembra u Budimpešti delegacija BiH predvođena predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem je među potpisanim bilateralnim sporazumima potpisala i onaj o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH. Drugi veoma važan dokument je Sporazum o poljoprivrednoj saradnji između Ministarstva poljoprivrede Kine i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Treće je potpisani Ugovor o kreditu za Blok 7 Termoelektrane (TE) u Tuzli. Vrijednost potpisanih projekata je skoro 4 milijarde KM.

Bosna i Hercegovina je u deset mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti 9,09 milijardi KM, što je više za 18,2 posto u odnosu na isti period prošle godine.

eVal urednik
eVal urednik

Urednik

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.