Politika novembar 2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska naredne godine (2018) ući u proces usvajanja i donošenja novog ustava RS.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack istakla je da je Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH potrebno potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini RS-a i tako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovo bude aktivno u budućnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da poslije izvjesnog vremena i određenih blokada, u posljednja tri mjeseca sva tijela Mehanizma koordinacije rade vrlo vrijedno, vrlo stručno, u skladu sa zacrtanom dinamikom.

Mirko Šarović ponovio je da kada bi BiH usvojila Strategiju ruralnog razvoja do kraja godine, u naredne tri godine na raspolaganju bi bilo 75 miliona eura od Evropske komisije, ali se još uvijek čeka mišljenje Republike Srpske i Brčko Distrikta na predloženi dokument.

Predsjednik RS Milorad Dodik razgovarao je u Banjoj Luci sa delegacijom Balkanskog kluba Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose Ministarstva vanjskih poslova Rusije. Razgovarano je o mogućnostima otvaranja predstavništva Balkanskog kluba Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose u RS-u i održavanju manifestacija “Dani RS-a u Moskvi” i “Dani Ruske Federacije u Banjoj Luci”.

Rezultati posjete predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića su razgovori s udrugama koje okupljaju naše iseljenike i barem drugu i treću generaciju i cilj je njih vezati za domovinu, kako bi dali svoj doprinos kvaliteti života i u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PS BiH Mladen Bosić rekao je u intervjuu za Anadoliju kako je “Mostar nešto što je nezamislivo u bilo kakvoj demokraciji, da se toliko vremena ne mogu provesti izbori”. Dalje navodi, “Praktično vi tamo imate neku dinastičku vlast koja se i ne bira. Ne znam na osnovu kojeg kredibiliteta, odnosno odakle ga izvlači da uopće vlada”, navodi Bosić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack. Čubrilović je izrazio očekivanje da će Kolegij Narodne skupštine utvrditi dnevni red posebne sjednice na kojoj će se razmatrati odluka o stavljanju izvan snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma u vezi sa Sudom i Tužiteljstvom Bosne i Hercegovine.

Minimalna satnica 2,60 KM, trajanje radne sedmice od 37,5 radnih sati, a koeficijent minulog rada 0,5. Uz ovaj dogovor Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata Edo Selimić potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za Kanton Sarajevo, čime je prekinut štrajk zdravstvenih radnika koji je trajao 21 dan.

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš istaknula je u razgovoru za Fenu da napori u kontekstu približavanja euroatlantskim integracijama ostaju i nadalje u fokusu aktivnosti Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) i Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Predstavnici SDP BiH, DF-a i SBB-a održali su sastanak o zajedničkom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH. Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH kazao je da se ne mijenja obim izbornih jedinica već broj mandata u skladu sa važećim popisom stanovništva.

“Mislim da su se oni (Hrvatski predstavnici) u političkim kalkulacijama od raspada nekadašnje Јugoslavije do danas prekombinovali. Prvo su jasno podržali referendum o samostalnosti BiH, onda su nakon par godina ratovali protiv muslimana, a epilog tog ratovanja vidite u jučerašnjim presudama”,odgovorio je predsjednik RS Milorad Dodik na pitanje da prokomentariše presudu liderima “Herceg-Bosne” pred Haškim tribunalom.

Radna grupa za finansijsko djelovanje FATF (Financial Action Task Force) je na plenarnoj sjednici održanoj u Buenos Airesu (Argentina) donijela odluku kojom je Bosni i Hercegovini odobrena “on-site posjeta”, kao neophodan korak do konačnog skidanja Bosne i Hercegovine sa FATF “sive liste”.

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je Srbija garant Daytonskog sporazuma te da se zbog toga može miješati u unutrašnje stvari BiH, iz OHR-a poručuju da je Srbija samo jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma i da mora poštovati suverenitet svog susjeda.

Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Prvostepena presuda na koju se čekalo više od dvadeset godina izrečena je u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju izrečene su presude u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne – Jadranka Prlića (25 godina zatvora), Brune Stojića (20 godina), Slobodana Praljka (20 godina), Milivoja Petkovića (20 godina), Valentina Ćorića (16 godina) i Berislava Pušića (10 godina zatvora).

eVal urednik
eVal urednik

Urednik

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.