Dobrodošli u prvo izdanje eVAL!

eVal je publikacijski prostor namijenjen za objavljivanje tekstova koji doprinose društveno-ekonomskom razvoju. Cilj je predstaviti rezultate istraživanja i evaluacija, rezultata konferencija i preglede uspješnih projekata. Naša namjera je da predstavimo različite istraživačke interese akademske i expertne zajednice i druge izvore znanja i informacija koje su relevantne za društveno-ekonomski razvoj i proces EU integracija.

Znanje je nekada sakriveno ispod površine World Wide Web-a i eVAL doprinosi diseminaciji tog znanja u svrhu jačanja šire zajednice građana i donosilaca politika s ciljem podizanja odgovornosti i informisanijeg donošenja politika. Postoji osjećaj da se čak i najvažnije odluke donose bez dovoljno dokaza i bez uključivanja šire javnosti i  eVAL će spojiti razvojna pitanja, naučene lekcije iz različitih projekata iz Bosne i Hercegovine i drugih država, sa jedne strane i evaluacija i za donošenje politika relevantnih istraživanja, sa druge..

eVAL također služi kao mjesto pohranjivanja znanja gdje će i preporuke, metodi i eksperti biti promovisani.

Svaki broj će imati kratki pregled prethodnog mjeseca u oblastima ekonomskog i političkog razvoja. Uvodni tekst sa sekcijom Eurometar će dati pregled trenutnog napretka u EU integracijskom procesu, gdje ćemo predstaviti i monitoring alat koji će na jednostavan i praktičan način pokazati regionalnu usporedbu u procesu ERU integracija. Svaki broj će sa više detaljnosti predstaviti jednu temu, sa primijenjenim istraživanjem i razgovorom sa eminentnim ekspertom u obasti. Posebni izvještaji će predstavljati teme od posebnog značaja iz perspektive društveno ekonomskog razvoja. U budućim izdanjima kroz sekciju PresR ćemo predstaviti rezultate istraživanja, evaluacija ili važnih projekata čije rezultate je potrebno predstaviti i pojasniti široj javnosti i donosiocima odluka. eVAL će također biti dom za regionalnu razmjenu relevantnih istraživanja sa aspekta javne politike i svako naredno izdanje će predstaviti određeni broj odabranih indikatora, i još puno više.

Ovakav sadržaj ukazuje na to koliko je pitanje društveno ekonomskog razvoja kompleksno i koliko je širok interes razvojne zajednice.

eVAL je baziran na filozofiji “dijeljenja”. Dijeleći, naše znanje se neće smanjiti, naprotiv ono će se povećati i poboljšati. Samo znanje o stvarima može osigurati smisao slobodi izbora i odgovornosti u donošenju odluka.

Ovaj inauguracijski broj ne bi bio pred vama bez zalaganja mnogo ljudi i organizacija. Zahvala, za stalnu i od srca podršku, prije svega pripada BHEVAL osnivačima, gdje je ideja i nastala. Zahvala pripada autorima koji koji su odovojili svoje vrijeme da predstave svoje iskustvo i stručnost u entuzijazmu „dijeljenja“. Zahvala pripada Međunarodnoj organizaciji za saradnju u evaluaciji (IOCE), koja je prepoznala i podržala dva izdanja i pripremu naše web stranice i sistema bez koje bi dijeljenje bilo nemoguće.

Uživajte u čitanju!

eVal urednik
eVal urednik

Urednik

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.