Ekonomija Oktobar 2017

Rast stranih investicija u BiH u drugom tromjesečju dostigao je iznos od 386,7 miliona KM, (FIPA BiH)

Ruska kompanija “Zarubežnjeft” i hrvatski distributer gasa “Plinarco” dogovorili su potpisivanje ugovora o izgradnji kraka gasovoda. Kompanija “BH gas” oštro reagovala, tvrdeći da se takve međudržavne konekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora.

Vrijednost Agrokorovih kompanija u maloprodaji, poljoprivredi i prehrani u minusu su 13,4 milijardi kuna u odnosu na kapital, tj. vrijednost imovine je znatno niža u odnosu na ono što je bivša uprava Agrokora prikazala.
Otvoren novog pogona “Alumine”. Ukupna vrijednost ove investicije nakon završetka treće faze biće osam miliona KM i biće zaposleno 70 radnika.

Mostar je postao nova destinacija niskotarifne njemačke kompanije Eurowings zahvaljujući glasovima prikupljenim u online anketi, te će u narednoj ljetnoj sezoni dobiti direktnu liniju za Keln.

Zaduženost Republike Srpske u 2016. godini je iznosila 57,5 posto entitetskog BDP-a, dok je zaduženost Federacije BiH u prošloj godini iznosila 35,4 posto BDP-a ovog entiteta, navodi se, između ostalog, u Informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

“UKC RS raspisao je tender za nabavku usluga kreditiranja u iznosu od 55 miliona KM. Ova sredstva biće usmjerena za refinansiranje postojećih dugova.

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognozu rasta BDP-a za BiH za ovu godinu sa tri odsto, koliko je predviđeno u aprilu, na 2,5 odsto, stoji u najnovijem izdanju “World Economic Outlooka” (WEO).

MOSTAR – Za manje od pola godine nakon požara, ponovno je otvoren tržni centar Bingo.

SKOPLJE, 14. listopada (FENA) –  6. regionalni Summit 100, od 16. do 18. listopada u Skopju, više od 150 poslovnih i političkih lidera jugoistočne Europe, gospodarstvenici iz regije poručuju da je za unapređenje poslovanja svake vrste potrebno ukloniti prepreke za bolje prometno i drugo povezivanje te privlačenje stranih investicija u regiju. Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je bio sudionik summita

Stabilnost prodaje i blagi rast! Stanje na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda od 2012. do 2016. godine. Za 11 posto je rastao izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2016. u odnosu na godinu ranije. Uz mlijeko, prodaju se i sirevi, ali jogurt i pavlaka iz BiH također bilježe sve veću potražnju.

eVal urednik
eVal urednik

Urednik

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.